Spataderen (varices)

Spataderen (varices) of vocht in de benen typisch iets voor oudere vrouwen? Niets is minder waar! Mannen en vrouwen, jong en oud kunnen last krijgen van aderproblemen. De meeste mensen vinden ze vervelend vanuit een cosmetisch oogpunt maar juist ook medisch gezien, is er een reden om aandacht te besteden aan doorbloedingsproblemen in de benen.

Eerste signalen:

Tintelingen, jeuk, kramp of een vermoeid gevoel in de benen zijn vaak het eerste signaal dat er iets mis is met de doorbloeding van de benen. Van de buitenkant hoef je dan nog niet direct iets te zien maar als de problemen doorzetten, ontstaat vaak spataderen, duidelijk zichtbaar als (dikke) blauwe lijnen onder de huid, soms met bobbeltjes erop. Door de slechte doorbloeding kan ook vocht zich ophopen in de benen waardoor deze dikker worden (oedeem).    

Vervelende gevolgen:

Soms zitten spataderen ook dieper in het been. Dan zijn ze moeilijk te ontdekken. Het vervelende gevoel in de benen is er niet minder om. Over de noodzaak tot behandelen van aderproblemen moet u dan ook niet te licht denken. Vervelende en zelfs gevaarlijke aandoeningen als vaatontsteking, open been (ulcus cruris) en trombose (bloedpropje) kunnen het uiteindelijke gevolg zijn.

Is het erfelijk, zijn het de hormonen?

Spataderen of vocht in de benen kan diverse oorzaken hebben. Erfelijke aanleg kan een rol spelen; bij de een is de aderwand gewoon minder sterk dan bij de ander. Bovendien kan de aderwand veranderen onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap). Mensen die weinig bewegen, een zittend

of juist staand beroep hebben of die last hebben van overgewicht, lopen ook meer risico op aderproblemen.

Zijn het de klepjes?

Soms ontstaan beenklachten ook doordat de klepjes, die aan de binnenkant van de aderen zitten, niet goed meer sluiten. Als ze goed werken, zorgen de klepjes er (samen met de pompfunctie van de kuitspier) voor dat het bloed uit de benen wordt teruggepompt naar het hart. Maar als de klepjes op bepaalde plekken niet meer goed functioneren, hoopt het bloed zich op, de ader zet uit en zo kan een spatader ontstaan.